Fıtık Tipleri

Kasık ve karın fıtıkları çok yaygın görülen hastalıklardır. Yüz kişiden birinde kasık veya karın duvarı fıtığı vardır. Ancak fıtık büyümedikçe veya ağrı yapmadıkça doktora gidilmez ya da bazen fıtık olduğu fark edilmez.

Kasık Fıtığı

Karın duvarının en zayıf bölgesi kasıktır. Kasık bölgesinde karın tabakaları birbirini tam örtmez. Erkeklerde sperm kanalı da bu bölgeden geçtiği için kasık bölgesinde fıtık görülme oranı kadınlara göre daha fazladır. Ayrıca erkek çocuklarda testislerin (yumurtalar) aşağı skrotuma (torba) doğru göçü sırasında aksaklık olduğu zaman da doğuştan kasık fıtığı görülebilir. Bu bölgenin fıtıkları da direkt, indirekt, femoral ya da bileşik fıtıklar olarak alt sınıflara ayrılır. Tüm yaşam boyunca erkeklerde %10, kadınlarda %3 dolayında kasık fıtığı oluştuğu bildirilmiştir. Tüm dünyada en çok yapılan genel cerrahi ameliyatı kasık fıtık onarımıdır.

Göbek Fıtığı

Göbek deliğinden olan fıtıklar bu adı alır. Burası da insan bedenine özgü zayıf alanlardan biridir. Anne rahminde bu bölgeden gelişen bebeğe kordonlar geçer ve bazı durumlarda göbek karın tabakası açık kalır. Erişkin hayatta da aynı kasık bölgesi gibi zayıf bir noktadır. Bazen gebe kadınlarda karın içi hacmin genişlemesi ve zaten var olan zayıflık nedeniyle göbek fıtığı oluşur. Çoğu küçük olup genelde sorun çıkarmaz. Ama içinde organ veya karın içi yağ sıkışırsa tehlikeli olur.

Epigastrik Fıtık

Aslında karın ön duvarının tüm fıtıkları epigastrik fıtık olarak adlandırılsa da, pratikte kasık ve göbek dışında ön duvarda oluşan fıtıkların hepsine, özellikle göbek üstü orta hat fıtıklarına epigastrik fıtık denir.

Kesi Yeri Fıtıkları

En yaygın fıtık tiplerindendir. Karın içi hastalıklarda karın duvarı ameliyatla açılır ve kapatılır. Ancak yara iyileşmesi her zaman mükemmel değildir. Özellikle şişmanlık, ileri yaş, sigara, beslenme bozukluğu ve kanser gibi ek risk faktörleri varsa karın duvarı iyileşmesi daha da bozulur. Karın ameliyatlarından sonra karın kesi yerinde fıtık görülme olasılığı %20 dolayındadır.

Böğür Fıtıkları

Çoğunlukla böbrek ameliyatlarından sonra görülen bu fıtık da aslında kesi yeri fıtığıdır. Nadiren bu bölgede de bulunan insana özgü zayıf alanlardan da (Grynfeldt, Petit üçgenleri) böğür fıtığı gelişebilir.

Diğer Fıtıklar

Bazı hastalıklarda ince ya da kalın barsak dışarı alınabilir. Ostomi denilen bu işlemden sonra bir çeşit kesi yeri fıtığı olan ostomi fıtığı gelişebilir. Daha nadir olarak yine karın zayıf alanlarından köken alan Spigel, obturator fıtık gibi fıtıklar tanımlanmıştır.

Randevu ve Bilgi Almak İçin

Randevu Alın

Kliniğimden randevu almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.

Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal

?İstanbul Emsey Hospital

?Adana

  0 (534) 892 99 59    Pzt-Cuma: 10:00 – 18:00 Cts: 11:00 – 16:00

Yol Tarifi Alın