Metabolik Cerrahi

Bugün tüm dünyada şişmanlık (obezite) bir numaralı sağlık sorunu olmaya adaydır. O kadar ciddi ve yaygındır ki artık bir şişmanlık salgınından bahsedilebilir. Tüm dünyada 1,5 milyar kişi fazla kilolu, 500 milyon kişi şişmandır.

Tanım olarak hedef organa doğrudan işlem yapılmadan diğer organlara yapılan ameliyatlarla sonuç aldığımız ameliyatlardır. Bu çerçevede diyabet (şeker hastalığı) için kullanılan yöntemler vardır. Aslında obezite cerrahisi için kullandığımız yöntemlerin hepsi kilo kaybı ile birlikte orta-iyi düzeyde şeker düzeyi sağlar. Ancak bazı yöntemler şeker kontrolü yönünden diğerlerinden daha etkilidir. Bazı hastaların ise kilo fazlası olmadan Tip 2 diyabet dediğimiz şeker hastalığı olabilir. Bu kişilerde yöntem daha iyi belirlenmelidir. Tabii ameliyat seçimi yapılırken mutlaka bir endokrinoloji uzmanı tarafından hasta değerlendirilmelidir. Pankreas insülin rezervi ve bazı metabolik özellikler uygunsa bu ameliyatlar başarılı olur. Gerekli değerlendirmeler yapılmadan uygulanan metabolik cerrahi teknikleri başarısız olur. Aralarında avantajlar ve dezavantajlar, teknik ayrıntılar olsa da çoğu metabolik cerrahi ameliyatları, ana fikir olarak, gıda emilim yerini bağırsağın başına değil de daha ilerisine taşımak ile etki eder. Yaygın kullanılan ameliyat teknikleri ise aşağıda sıralanmıştır.

Tüp Mide

Bağırsağın gıda ile buluştuğu yeri değiştirmemekle birlikte alınan gıdanın belirgin bir şekilde azalması ile özellikle aşırı kilosu olan bireylerde zayıflama yanında gayet etkili şeker kontrolü de sağlamaktadır.

Roux-n-Y gasrik bay-pas. (RYGB)

Obezite için kullanılan bay-pas ameliyatlarından yaygın kullanılanıdır. Midede yine küçük bir hacim bırakılır. Bu fazla gıda alımını engeller. Ayrıca bu küçük boşluğa bağırsağın orta yerinden yeni bir yol açılır. Böylece gıda emilimi de azalır. Kilo verme açısından tüp mide ile hemen hemen aynı, şeker kontrolü açısından tüp mideden biraz daha üstündür. Bu ameliyatın teknik olarak daha basit bir şekli olan “mini-gastrik bay-pas” ta benzer sonuçlara sahiptir. Ancak tüp mide ameliyatında midenin geri kalanı çıkarılmasına rağmen bu ameliyatlarda midenin gıda geçişi için kullanılan kısmı mideden sadece ayrılır. Sonuçta kullanılmayan ve ülser ya da kanser gelişmesi durumunda endoskopi ile ulaşılamayacak büyük bir mide kısmı geride bırakılır. Bu nedenle bu ameliyatları az yapmaktayım.

Bilio-pankreatik diversiyon-duodenal switch (BPD-DS)

Benzer mantıkla, gıda emilim yeri ve emilime yardımcı olan enzimler normalde olan hemen mide çıkışı yerine farklı uzaklıklarda olacak şekilde birbirlerinden ayrılır. Etkisi RYGB gibidir. Geride mide bırakılmaması gibi bir üstünlüğü vardır.

Bipartisyon

Tüp mide ameliyatına eklenen, yine gıdanın bağırsağın daha ileri kısmına verildiği bir bağırsak geçişi ameliyatıdır. Teknik olarak iki şekilde yapılır. Şu anda diyabet (şeker) ameliyatı için tercih ettiğim ameliyat budur.

Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal

Randevu ve Bilgi Almak İçin

Randevu Alın

Kliniğimden randevu almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.

Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal

?İstanbul Emsey Hospital

?Adana

  0 (534) 892 99 59    Pzt-Cuma: 10:00 – 18:00 Cts: 11:00 – 16:00

Yol Tarifi Alın