Obezite Tedavisi Öncesi / Sonrası Bilmeniz Gerekenler

Muayene ve Bilgilendirme

Ameliyat öncesi kliniğimde tüm hastalarımı bizzat kendim muayene eder ve ayrıntılı öykülerini alırım. Bu aşama tedavi ve danışma sürecinin vaz geçilmez bir parçası olup gerektiği kadar zaman ayrılarak yapılmalıdır. İyi bir öykü alma ile hastalığın ne boyutta olduğu, ek sorunların olup olmadığı, ek hastalıkların varlığı ve kişinin genel endişe düzeyini belirlerim.

Ayrıca iyi bir genel muayene, yine hastalığın durumu, daha önce bilinmeyen sağlık sorunlarının saptanması ve gerektiğinde diğer sağlık sorunları için ayrı tedavi sürecini başlatmamı sağlar.Tabii ki tam ve anlaşılabilir bir bilgilendirme her hasta için yapılmalıdır. Hastamın ve yakınlarının bana güven duyması ancak ve ancak bu üç aşama (öykü, muayene, bilgilendirme) eksiksiz olursa mümkündür.

Obezite Ameliyat Öncesi

Ne olacak, neler yapmalısınız?

  1. Muayene ve bilgilendirmeden sonra ortak seçeceğimiz hastanede takım arkadaşlarımın organizasyonu ile anestezi hazırlıkları için yönlendirileceksiniz.
  2. Ameliyat öncesi psikiyatri ve endokrinoloji uzmanı değerlendirmesi gerekir.
  3. Yine ameliyat öncesi endoskopi ve karın ultrasonografisi gerekir.
  4. Hastanedeki anestezi/ameliyat öncesi hazırlık genellikle ameliyattan önceki gün ya da hafta içinde yapılır.
  5. Hazırlık için kan testleriniz yapılır, akciğer filminiz ve EKG (kalp grafisi) çekilir. Gerektiğinde ek tetkikler ve konsültasyonlar istenir.
  6. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız ilacın cinsine göre bu ilacın 2-5 gün önce durdurulması gerekir. Bazı durumlarda bu ilaçlar durdurulduktan sonra özel bir kan sulandırıcı tarafımızdan önerilebilir.
  7. Kent dışından geliyor ve kalacak yeriniz yoksa hazırlıklar için ameliyatın bir ya da birkaç gün öncesinde sizi hastaneye yatırabiliriz. Ancak hazırlıkları biten çoğu hastam ameliyat sabahı yatış için gelir.
  8. Hastaneye gelirken kişisel temizlik eşyalarınızı (Diş fırçası, dişi macunu, tarak vb.), terlik ya da rahat spor ayakkabısı, rahat iki parçalı eşofman ya da pijama (üst kısmının önden ilikli, fermuarlı ya da çıtçıtlı olması önemlidir. Gecelik ya da entari tarzı bir giysi uygun olmayacaktır.) getirmeyi unutmayın.
  9. Ameliyattan önceki akşam banyo yapılmalıdır. Ancak tüy temizliği yapmayınız. Bu sırada oluşacak küçük kesikler yara enfeksiyon riskini artırır. Gerektiğinde bu temizliği ameliyat masasında siz uyuduktan sonra takım arkadaşlarım yapacaktır.
  10. Ameliyattan önceki gece yarısından itibaren ağızdan su dahil hiçbir şey almamanız gerekir. Tansiyon, şeker ve bazı hastalıklarda kesilmemesi gereken ilaçlar için bu ilaçları bir yudum su ile almanızı önerebiliriz.
  11. Hastane odanıza yerleştikten sonra kat hemşireleri onam formlarını imzalatacaklardır. Ek risk faktörlerinize göre pıhtı oluşum riskini azaltan özel bir çorap giydirilecek ya da elastik bandaj sarılacak ve kan sulandırıcı bir iğne yapılacaktır.
  12. Damardan verilecek ilaçlar için damara ince bir kateter yerleştirilecektir.
  13. Ameliyatın hemen öncesinde tüm giysilerinizin çıkarılması istenecektir. Tabii ki üstünüze giymek için özel bir giysi verilecektir.
  14. Ameliyat için ameliyata gitmeden hemen önce idrarınızı yapmanızı öneririm.
  15. Takım arkadaşlarım sizi nakil sedyesi ile ameliyathaneye götürecek ve orada artık ameliyat odasına alınacaksınız.
  16. Ameliyat masasında anestezi takımı hızla sizin ameliyat sırasında güvende olmanızı sağlayacak bazı cihazları ayarladıktan sonra uyku sağlayacak ilaç vereceklerdir.
  17. Merak etmeyin güvenliğiniz ve mahremiyetiniz sağlanacaktır. Ameliyatınızı bizzat ben yapacağım. Ben ve takım arkadaşlarım hep yanınızdayız.
  18. Bazı durumlarda siz uyuduktan sonra midenizi boşaltmak için mideye burundan giden bir sonda yerleştirebiliriz.
  19. Gerektiğinde siz uyuduktan sonra idrar sondası yerleştirebiliriz.

Obezite Ameliyat Sonrası

Ne olacak, neler yapmalısınız?

  1. Ayılma odasında kendinize gelirken yanınızda anestezi takımından biri olacaktır. Bu sırada heyecan, ağrı ve nerede olduğunuzu bilememe gibi duygularınız olabilir. Merak etmeyin emin ellerdesiniz.
  2. Solunum ve bilinç durumunuz iyi olunca sedye ile odanıza çıkarılacaksınız.
  3. İlk birkaç saat uykuya eğiliminiz olabilir. Bu hem verilen narkozun bazılarında devam eden etkisi hem de verilen güçlü ağrı kesicilerdendir.
  4. Ameliyatınız ile bilgiyi ben size ve hasta yakınlarınıza vereceğim. Ancak siz yanınıza geldiğimi ilaçlar nedeniyle hatırlamayabilirsiniz.
  5. İlk 6-8 saat yatağınızda kalmanızı isterim. Ama yine de pıhtı riski için yatağınızda ayaklarınızı hareket ettirmeniz, sağa sola dönmeniz iyi olur.
  6. Bu arada derin nefesler almanızı ve ciğerlerinizi şişirmenizi öneririm. Bu solunum risklerinizi azaltacaktır.
  7. 6-8 saat sonra ilk yürüyüşünüzü kat personelinin desteği ile yapacaksınız. Özel bir durum olmadıkça harekesiz yatan hastayı pek istemeyiz. Unutmayın pıhtı ve solunum risklerinizi azaltmak için hareket önemlidir.
  8. Ayrıca solunum egzersizi için bir üfleme aleti verilecektir. Öksürmekten korkmayın, yarada açılma olmaz, elinizi yaranızın üstüne koyarak öksürebilirsiniz. Böylece akciğerleriniz daha kolay temizlenir.
  9. Ameliyat sahasında toplanacak sıvıların dışarı alınması için ameliyat sırasında dren denilen özel bir boru yerleştirmekteyim. Bu dreni genelde 2-3 gün içinde çıkartırız. Bazen drenin çekilmesi daha uzun sürebilir. Ama drenin yerinde durması taburculuğunuz için engel değildir. Drenlerin evde nasıl kullanılacağına dair bilgileri takım arkadaşlarım verecektir.
  10. Ameliyatın 2. Günü size mavi boyalı bir sıvı içereceğiz. Bu mide dikişlerinin kaçak testidir. Drenden mavi boya gelmezse dreni çekeriz. Bundan sonra sıvı içmeye başlarsınız.
  11. Ek sorun olmazsa ameliyattan 3-4 gün sonra evinize gidebilirsiniz.
  12. Sonrasında öncelikle sıvı ağırlıklı bir diyet uygulamanız gerekecektir.

Randevu ve Bilgi Almak İçin

Randevu ve Bilgi Alın

Kliniğimden randevu ve bilgi almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.

Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal

?İstanbul Emsey Hospital

?Adana

  0 (534) 892 99 59    Pzt-Cuma: 10:00 – 18:00 Cts: 11:00 – 16:00

Yol Tarifi Alın