Basit Meme Anatomisi

Meme Kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü ve yaklaşık olarak 8 kadında birinin, hayatının bir döneminde kapısını çalıyor. Oysa erken evrede saptanan meme kanserinin tedavi edilme olasılığı yüzde 100’ e yakın

Memeyi kaplayan deride de hastalıklar olmakla birlikte; bedenin diğer kısımlarındaki deriden çok farklı değildir. Önemli bir ayrıntı meme başıdır. Bebeğin emmesini kolaylaştıracak şekilde yüzeyden kabarık özel oluşum süt kanallarının bitim noktasıdır. Meme başına özel bazı hastalıklar bulunmaktadır. Ancak bu kısımda memenin içindeki dokular incelenmiştir.

Memede temel olarak 3 tip doku vardır;

  • Süt üreten doku (bezler ve kanallar)
  • Destekleyici bağ dokusu
  • Yağ dokusu.
a) Süt üreten doku

Bu özel sıvıyı üreten yuvarlak bezler (lobül) ve sütü meme başına taşıyan kanal (duktus) sisteminden oluşur. Küçük kanallar birleşir ve sonunda meme başına açılan sayısı 12-20 arasında değişen büyük kanalları oluşturur. Bu kanallar kendi içinde boğumlu olmakla birlikte genelde meme başına doğru ışınsal (radyal) tipte düz bir çizgiyi izlerler. Süt üreten doku meme üst dışta daha fazladır.

En çok bu doku tipinin kanseri görülür. Duktal karsinom in situ olarak adlandırılan kanal içinde üreyen ve meme dokusu içine geçmeyen kanser tipinde kanser hücreleri bu kanallar boyunca ilerleyip başka odaklara geçebilir.

b) Destek bağ dokusu

Göğüs duvarından başlayıp şeritler halinde deriye uzanır. Süt üreten dokuyu bölümlendirir ve taşır. Memenin şeklinden sorumludur. Taşıyıcı ve şekil verici olduğu için memedeki diğer dokulara göre daha serttir.

Bu dokunun kötü huylu hastalığı nadirdir.

c) Yağ dokusu

Aradaki boşlukları doldurur ve yaş ilerledikçe hacmi küçülen diğer dokuların yerini alır.

Bu dokunun hemen hiç kötü huylu hastalığı görülmez. Ancak bedenin diğer taraflarındaki yağ dokusunda görülen yağ bezeleri memede de saptanabilir.

Memede saptanan kitlelerin yerinin belirlenmesi ve iletişimde birlik sağlamak için bazı tanımlamalar vardır. Meme başı merkez kabul edilerek meme 4 çeyreğe (üst iç, üst dış, alt iç ve alt dış) ayrılır. Diğer sık kullanılan tanımlama ise saat modellemesidir. Kitle veya değişikliğin yönü akrep-yelkovanlı saatteki saat konumlarına göre yapılır. Örneğin sol meme st 2’de kitle dendiği zaman bu sol meme üst dışa karşılık gelir. Ancak dikkat!!!. Sağ memede üst 2 tanımı üst içe denk gelir.

Randevu ve Bilgi Almak İçin

Randevu Alın

Kliniğimden randevu almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.

Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal

?İstanbul Emsey Hospital

?Adana

  0 (534) 892 99 59    Pzt-Cuma: 10:00 – 18:00 Cts: 11:00 – 16:00

Yol Tarifi Alın