Biyopsi

Kadınlarda en sık görülen kanser türü ve yaklaşık olarak 8 kadında birinin, hayatının bir döneminde kapısını çalıyor. Oysa erken evrede saptanan meme kanserinin tedavi edilme olasılığı yüzde 100’e yakın

Parça alma yani biyopsi tanı koymadaki son noktadır. Alınan doku örneği özel boyalarla boyandıktan sonra, deneyimli bir patoloji uzmanı tarafından mikroskop altında değerlendirilir ve dokunun iyi mi yoksa kötü mü olduğunu saptar. Eskiden tek biyopsi yöntemi açık biyopsi idi. Günümüzde açık biyopsiye çok daha az gereksinim duyulmaktadır. Tüm biyopsiler bölge uyuşturularak ya da özel durumlarda hasta uyutularak yapılır.

İnce İğne Biyopsi

Bu teknikte kan alma iğnesi ile hücre ya da hücre grupları dokudan alınır. Ele kitle geliyorsa el ile hissederek, ele gelmiyorsa ultrasonografi altında yapılan bu işlemin deneyimli kişiler tarafından yapılması çok önemlidir. Ayrıca elde edilen hücre gruplarını değerlendirecek patoloji uzmanının bu konuda eğitilmiş ve özelleşmiş olması kritiktir. Ancak tüm uygun koşullar sağlansa bile alınan doku örneği tanı koydurucu olmayabilir ya da şüpheli gelebilir. Bu durumda diğer biyopsi yöntemlerine geçmek gerekir.

Kalın İğne Biyopsi

Bu biyopsi de el ile hissederek ya da ultrasonografi destekli yapılır. İnce iğneden farklı olarak burada kullanılan iğne biraz daha kalındır (çok kalın değil !!). Tru-cut biyopsi (aslında iğne markasının adı, kağıt mendilin selpak diye adlandırılması gibi), çekirdek biyopsi ya da core biyopsi olarak da adlandırılır. Bu biyopside küçük de olsa doku parçası alındığı için tanı çok daha doğru ve güvenilirdir. Yine de bu örnekle tanı konamayabilir. Bu durumda açık biyopsi düşünülür.

Vakum Biyopsi

Bu yöntemde mamografi ile saptanan kitlelere yine mamografi yardımıyla kalın iğne yerleştirilir. Özel vakum cihazı ile doku örneği alınır.

Açık Biyopsi

Önceki tekniklerle tatmin edici bir sonuca ulaşılamamışsa ya da kanser şüphesi devam ediyorsa açık biyopsi yöntemi uygulanır. Bazı kitlelerde doğrudan açık biyopsi de düşünülebilir. Bu yöntemde ilgili alan uyuşturulduktan sonra uygun bir deri kesisi ile girilir ve şüpheli alan ya tamamen çıkartılır (eksizyonel biyopsi) ya da alanı temsil edecek bir örnek parçası (insizyonel biyopsi) alınır. İyi huylu kitlelerde tamamının çıkartılması zaten tedavi şeklinde olacaktır. Ancak kötü huylu kitlelerde amaç sadece tanı koymaktır. Çoğu zaman ek bir cerrahi girişim gerekir.

Tel İşaretli Biyopsi

Bazen mamografi ya da ultrasonografi ile saptanan anormallikler kitle şeklinde olmaz ya da iğne biyopsisi ile doğrulanamaz. Bu gibi durumlarda anormallik çok ince kılavuz bir tel ile işaretlenir. Sonrasında açık biyopsi ile tel takip edilerek telin çevresindeki doku çıkartılır.

Randevu ve Bilgi Almak İçin

Randevu Alın

Kliniğimden randevu almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.

Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal

  Reşatbey Mahallesi, Gen iş merkezi, Reşatbey Mah. Atatürk Cad, Arıplex sineması yanı No:22/7, 01120 Seyhan/Adana

  0 (534) 892 99 59    Pzt-Cuma: 10:00 – 18:00 Cts: 11:00 – 16:00

Yol Tarifi Alın