Gastrit ve ülsere yol açan Helikobakter Pilori bakterisi, kötü beslenme ve coğrafi etkenler risk etkenleri arasındadır.
Kanserler arasında görülme sıklığı açısından 4. sıradadır. Ancak kanser ölümleri içinde 2. sırada yer almaktadır.
Gastrit ve ülsere yol açan Helikobakter Pilori bakterisi, kötü beslenme ve coğrafi etkenler risk etkenleri arasındadır.
Helikobakter Pilori adlı bakteri mide içinde yerleşerek ülsere neden olur. Yarattığı tahriş uzun süre sonunda kanser riskini artırır. Endoskopi ile tanısı konan bu bakterinin ilaçlarla temizlenmesi sadece ülserin tedavisi için değil mide kanseri azaltılmasında önemli yarar sağlar.
Aşırı alkol ve sigara tüketimi de mide kanseri riskini artırmaktadır. Akdeniz diyeti olarak adlandırdığımız taze sebze ve meyve tüketilmesi, düşük tuzlu diyet, işlenmiş et ürünlerinin azaltılması ile birlikte kilonun dengede tutulması mide kanseri riskini azaltmaktadır.
Uzak doğu ülkelerinde daha fazla görülmekle birlikte erken tanı yöntemleriyle (endoskopik tarama) bu ülkelerde mide kanserine bağlı ölümler daha azdır.
Bulgular ve Tanı
Mide genişleyebilen bir organ olduğu için maalesef birçok hastada kanser biraz ilerlemiş bir seviyede bulgu verir. Karın ağrısı, mide yanması, çabuk doyma, kan düşüklüğü, dışkıda kan görülmesi ve dışkının siyah renk alması, istemsiz kilo kaybı en önemli belirtileridir. Mide kanserinin tanısında en önemli araç endoskopidir. Bu yakınmaları olan bireylerin mutlaka doktora başvurması ve endoskopi yaptırmasını öneririm.
Tedavi
Mide kanserinin tedavisinde önemli bir basamak ameliyattır. Standart ameliyat midenin alınması ve çevre lenf düğümlerinin temizlenmesidir. Çoğu zaman midenin hepsi alınır ve yemek borusu ile ince bağırsak arasında yeni bir yol oluşturulur. Midenin çıkartılması bazı sindirim sorunlarına yol açsa da ameliyatı başarılı geçen çoğu hasta normal bir beslenme düzeniyle ömürlerini sürdürürler. Kliniğimde dünya standartlarına uygun olarak bu ameliyatı kapalı yöntemle de (laparoskopik) yapmaktayım.
Ayrıca kemoterapi kanserin durumuna göre ameliyat öncesi ya da ameliyat sonrası dönemde uygulanır. Radyoterapi (ışın tedavisi) de kullanılabilen tedaviler arasında yer alır. Az bulgu veren ve hızlı ilerleyebilen mide kanserinin erken tanısı başarıyı en çok artıran etkendir. Bu nedenle mide yakınmalarında mutlaka endoskopi yapılmasını öneririm.
tarık hocam beni 2014 mart ayında tüp mide ameliyatı yaptı çok memnunum kesinlikle hiç ama hiç sıkıntım olmadı aynı zamanda insan iyisi cana yakın bir kişiliği var .daha sonra kayınbabama çok riskli bir operasyon yaptı bizim için mucizeyi başardı kendisine minnettarım saygılar hocam.
Hocaların hocası.On numara beş yıldız. Geçen yıl 2017 Nisan guatr ameliyatımı yaptı. Hem başarılı vede hastasıyla fazlasıyla ilgili.İşi rast gelsin.
Tarık hoca deyince aklıma güler yüzlü ve esprili bir adam geliyor. Eşimin safra kesesi ameliyatını yaptı. Çok memnun kaldık. Cerrahlığı hakkında yoruma bile gerek yok, ama mizacı süper diyorum. TEŞEKKÜRLER HOCAM
Daha fazla yıldız olsaydı daha çok tiklardim...iyikide kendimi size teslim ettim..
İlk günkü telaşımızı çok profesyonel olarak bizden aldınız sonraki süreci adım adım anlatınız bize iyki sizi tercih etmişiz hocam. İlgi, alakanız ve her şey için çok teşekkür ediyoruz.
Kliniğimden randevu almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.
Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal
?İstanbul Emsey Hospital
?Adana
0 (534) 892 99 59 Pzt-Cuma: 10:00 – 18:00 Cts: 11:00 – 16:00